Kirjaudu sisään:

Yrityksen rahoituskelpoisuuden ylläpitäminen

Valitettavan usein yrityksen rahoitustarve jää toteutumatta, koska rahoittajien näkemyksen mukaan yritys ei täytä rahoituskelpoisen yrityksen kriteerejä. Luonnollisesti esim. julkiset maksuhäiriöt joko itse yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä johtavat samaan tulokseen. Yrittäjä voi vaikuttaa yrityksensä rahoituskelpoisuuteen usealla eri tavalla. Seuraavassa on käyty näitä keinoja läpi.

Omavaraisuus

Tyydyttävänä omavaraisuusasteena pidetään 30 %:n tasoa. Siihen voidaan vaikuttaa mm. pitämällä osingonjako maltillisena, omistajien oman pääoman ehtoisten pääomapanosten sijoittaminen yhtiöön, välttämällä liian pitkälle vietyä vero-optimointia, jossa tulosta ei haluta näyttää. Esim. tilanteessa, jossa yritys on investoimassa ajoneuvokalustoon tai työkoneisiin ja leasingrahoitukselle edellytetään ennakkovuokraa, omistaja voi sijoittaa tämän osuuden yhtiöön oman pääoman ehtoisesti esim. pääomalainana jolloin yrityksen omavaraisuus paranee.

Maksukäyttäytyminen

Nykyjään moni etenkin massalaskuttaja raportoi asiakkaidensa maksukäyttäytymisen automaattisesti Asiakastietoon. Tällöin pienenkin, esim. lehtilaskun eräpäivän jälkeen maksaminen tulee tilastoiduksi yrityksen maksukäyttäytymisen huononemisena ja tämä saattaa estää täysin rahoituksen saamisen. On ensiarvoisen tärkeää huolehtia maksujen ajallaan maksamisesta ja ottaa tarvittaessa käyttöön esim. laskurahoituspalvelu kassan kierron nopeuttamiseksi. On myös huomioitava, että liikevaihdon kasvaessa myös kassan tarve kasvaa, mihin on varauduttava ennakkoon.

Kassavirta

Etenkin isompien investointien osalta rahoittajat arvioivat, kuinka yritys suoriutuu investointien rahoituskustannuksista kassavirrallaan. Jos yritys on valmiiksi velkainen, ei kassavirtaa välttämättä jää riittävästi uuden investoinnin rahoituskulujen maksuun. Tällöin uutta investointia ei välttämättä pystytä toteuttamaan rahoituksen puuttuessa. Tilanteeseen voidaan vaikuttaa mm. omistajien taholta vahvistamalla yhtiön pääomia, jolloin ulkopuolista rahoitusta ei tarvita niin paljon. Lisäksi on hyvä huolehtia myyntisaamisten kiertonopeudesta mm. perinnällä ja tarvittaessa laskurahoituksella.

Liiketoimintasuunnitelma ja budjetit

Liiketoimintasuunnitelma on hyvä päivittää ajoittain ja etenkin isompien investointien lähestyessä. Mahdollisista rahoitustarpeista on hyvä keskustella rahoittajakandidaattien kanssa hyvissä ajoin etukäteen ja tuoda keskusteluihin mukaan em. liiketoimintasuunnitelma ja budjetti, jossa on otettu kantaa myös tuleviin investointeihin. Moni yritys alkaa päivittämään näitä vasta kun rahoitushakemus on jo sisällä ja rahoittaja niitä kyselee. Kun suunnitelmista keskustellaan rahoittajien kanssa jo etukäteen hyvissä ajoin, on aikaa vielä tehdä rahoittajien edellyttämiä korjausliikkeitä tarvittavaan suuntaan ennen varsinaista rahoitushakemusta.

Kysyttävää? Ota yhteyttä, autamme löytämään sopivan rahoitusratkaisun yrityksellesi!